Sunday, 21 August 2011

HOT LEMANG SG BESAR KEMBALI LAGI!!!!

Sebelum Uncle Start Story kat U ALL...UNCLE NAK PROMOSI SIKIT:
Tahun Ni macam biasalah..kalau nampak HOT LEMANG mari2 lah Singgah...BANNER BESAR2 Uncle letak...huuuuuhuh
Lokasi Tahun Nie berhampiran PASAR AWAM LAMA SG BESAR @hadapan dengan Stesyen Bas Sg besar...Mcam biasalah Gred ada Yg (S,M,L,XL,XXL)


So hari nie Uncle nak Citer lah Sikit Pasal makanan,lagi-lagi bila nak raya ni kan so Lemang adalah salah satunya....Lemang nie adalah makanan tradisional melayu,bila raya jer baru jumpa,tapi skang tak kira raya x raya ada jer orang jual lemang kat tepi-tepi jalan betul x....

ingat lagi bilaa duk di Kg blah Isteri di Batang Berjuntai ehh jangan tak tau BB tu dah tukar nama...skang dipanggil Berjuntai Bestari...ingat lagi dengan ayaah mentua bila nak raya jer sibuk lah kami turun di tepi lombong mencari buluh untuk standby raya..kali nie beraya di rumah mertua dengan anak-anak jadi meriahlah sikit so kene lah tebang banyak skit buluhnya.....Kalau nak Tau Lemang Mertua Sy (Abg Marasid)Popular kat bb...kadang2 tu x buat jual kami bakar di tepi jalan,ada jugak orang otw balik KG beli,nak wat macam mana sejak tu mula lah jual,ingat dah lebih kurang 30 tahun so skang saya lah mewarisi kepakarannya.......


Bab cara membakar pulak...kalau tengok dulu orang-orang lama bakar atas tanah je....uncle isshh paling x suka...leceh laa...xtpi nak wat camne bak kata orang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas so dah masuk zaman moden nie....uncle try lah cipta tempat bakar terbaru...so mudah dan cepat....






haaa mcam nie lah cara bakar lemang dulu.....susah jugak an....tapi skang ni Uncle dah ada tempat bakar yang lebih moden dan cepat..takde lah customer tunggu-tunggu nak kan lemang,tahun lepas Uncle bakar Seribu lebih batang untuk dijual di sungai besar,semua habis dijual...ye lah mana tak nya baru naik atas dapur jer orang dah tempah..kalau nak tau tahun lepas Uncle punya lemang nak makan kat Rumah time Raya 2 Batang jer..padahal Tokeh Lemang Tuh....Sabor je lah anak-anak ku....


KETUPAT

So tahun Nie Lemang uncle macam biasa ar pakai Dapur macam kat atas tu...so tahun nie Ketupat pun still ada jual macam taun2 sebelumnya jugak....SO WARGA SG BESAR jangan Lupa Beli Lemang Kat Uncle..Tahun 2011 LOKASI berhampiran PASAR AWAM LAMA...mcm biasalah lah kalau nampak HOT LEMANG tu Uncle Punya laa.....

Nanti Uncle akan bagitau Latest punya pasal Lemang uncle.....kat mana lokasi sebenar...so korang mana2 yang teringin nak belajar korang boleh datang ar kat Booth Uncle anti..cewah mcam JOM HEBOH laa plak...korang di alu-alukan...Dengan TAGELINE UNLCE..BUAT LIVE,BAKAR LIVE BARU LAA ORI....

TIPS PENTING

1.kadang-kadang orang yang jual lemang kat tepi jalan tu kadang ada juga yang menipu...rebus kat rumah sampai kat tempat niaga just wayang bakar guna arang..ish ish ish

2.Lemang yang dibakar lagi sedap daripada yang rebus,and lagi satu korang boleh    cek daun pisang kat dalam if daun pisang warna hijau muda sure laa rebus...

3.Lemang ni kalau dibakar site dalamnya akan garing dan rasa lemak tu lebih sikit laa.....

4.kadang-kadang tu ada orang datang beli lemang dengan uncle...dorang cakap.."bang ni bakar ke rebus" dengan selambaa Uncle jawab guna tageline uncle...BUAT LIVE,BAKAR LIVE,BARU LAH ORIGINAL....x Gitu Semuaaa.....


TEMPAHAN :

pasal tempahan pulak...al maklumlah raya2 ni ramai lah yang nak buat rumah terbuka..jangan buka semua bumbung rumah udah laa yeerr.....Uncle ada amik tempahan untuk jamuan Rumah-rumah Terbuka,majlis-majlis rasmi/tak rasmi x kesahlah majlis apa pun...asalkan pelanggan nak kan lemang uncle...sape angkat banyak Sure Kasi Diskoun...

NO CONTACT :

016-9085052 Samsiah
016-2743709 Johan@Uncle John
017-3754648 Pak Lang Boboy

















No comments:

Post a Comment